VADEMECUM Podstawowy przepis na gofry – co zrobić, żeby gofry były lekkie i chrupiące?

Karolina
Desery
26.04.2018 17:40
VADEMECUM Podstawowy przepis na gofry – co zrobić, żeby gofry były lekkie i chrupiące?

Ważne, żeby wyłożyć gofry na kratkę, a nie na blachę – da to ujście wilgoci – gofry nie zaparują i nie zrobią się gumowe, a ja mogę spokojnie piec następną porcję ciasta. Jeśli stwierdzicie, że macie na wyposażeniu kuchni dobrą gofrownicę, ale po wykorzystaniu tego przepisu gofry jakimś dziwnym trafem są dalej gumowe, spróbujcie w połowie pieczenia – kiedy gofry już się zasklepią i nie będą płynne – otworzyć urządzenie, żeby uwolnić z niego parę wodną. Nie ma złotej rady na taką gofrownicę – za długie przetrzymanie ciasta nie skutkuje jego chrupkością a miejscowym przypaleniem, a w środku ciasto i tak zostaje surowe, bo woda w dalszym ciągu z niego nie odparowała ani nie uzyskało odpowiedniej temperatury. Odłóżcie je na 2 minuty na kratkę do studzenia ciast – wilgoć ucieknie dołem, nie skumuluje się na talerzu – gofry zostaną chrupkie z obu stron. Jeśli i to nie poskutkuje, spróbujcie zamienić 60g mąki z tego przepisu na mąkę ziemniaczaną, a gofry od razu po upieczeniu włożyć do piekarnika nagrzanego na 190⁰C z termoobiegiem, na kratkę w połowie wysokości pieca. Temperatura w jakiej się pieką jest za niska – gofry najlepiej pieką się w 190⁰C – gofrownica ma po prostu za małą moc żeby równomiernie się rozgrzać, ogrzać i zamknąć ciasto i jeszcze odparować z niego wodę. Możliwe też, że perforacja (kratka) nie pozwala na uzyskanie cienkich ścianek ciasta – w połączeniu z niską mocą to na 200% będą podeszwy, a nie gofry. W gofrownicy o mocy poniżej 1300W albo w wielofunkcyjnym urządzeniu z wymiennymi płytkami nie upieczecie naprawdę chrupiących gofrów – jeśli na takich Wam zależy, pomyślcie nad wymianą. Nigdy nie kładźcie gofrów jeden na drugim – na pewno zaparują! CZEMU GOFRY NIE SĄ CHRUPIĄCE? Piekę gofry na niskim ogniu przez 3 minuty, przewracam patelnię na drugą stronę i piekę jeszcze 2 minuty od strony pokrywki. PO UPIECZENIU Po upieczeniu pierwszej porcji (z mojej patelni to 4 połączone gofry) od razu wkładam je na kratkę do rozgrzanego piekarnika. Kiedy to nie da oczekiwanego efektu – rodzinna zrzutka na nową gofrownicę albo patelnię przyniesie znacznie lepsze rezultaty!