Pizza *bacowska* z serem Janosika, kiełbasą i boczkiem i pikantnym akcentem

Kami
Obiad
24.04.2018 14:20
Pizza *bacowska* z serem Janosika, kiełbasą i boczkiem i pikantnym akcentem

Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól i smaż na sporym ogniu cały czas mieszając, aż zacznie się szklić (2-3 minut). Jeśli masz świeże drożdże: przełóż do miseczki, dodaj ciepłą wodę i cukier, dokładnie wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut, żeby drożdże ruszyły. Obsyp je mąką, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut - powinno podwoić swoją objętość. Placek przełóż na kamień (lub nieprzywieralną blachę lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia). Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. Oba rodzaje mąki przesiej do dużej miski, dodaj sól, zrób zagłębienie i dodaj drożdże (ten rodzaj, który masz) oraz około szklanki ciepłej wody. Rozłóż 1/3 porcję cebuli, na niej poukładaj kawałki boczku, kiełbasy i sera Janosika. Do ciasta wlej olej, wyrabiaj przez dosłownie kilka chwil, aż ciasto wchłonie oliwę, stanie się błyszczące i elastyczne.