Tort straciatella z malinami

Alicja
Ciasta
23.04.2018 13:19
Tort straciatella z malinami

Składniki Biszkopt - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru pudru - 3/4 szklanki mąki tortowej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 250 g serka mascarpone - 250 ml śmietany 30 % - 1 śmietanfix - 2 łyżki cukru pudru - 60 g czekolady deserowej - 1 galaretka malinowa - ok. 250-300 g mrożonych malin - 90 g czekolady deserowej - 100 g świeżych malin - kilka listków mięty Przygotowanie Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Składanie Na pierwszy blat ciasta wykładamy masę straciatella, przykrywamy drugim blatem, wykładamy galaretkę z malinami i zakrywamy 3 blatem ciasta. Zmniejszamy obroty dodajemy po 1 żółtku, a na koniec przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masy Śmietanę ubijamy z 1 płaską łyżką cukru pudru i śmietanfixem. Do serka mascarpone dodajemy pół ubitej śmietany i czekoladę, a następnie delikatnie mieszamy. Boki i wierzch ciasta pokrywamy cienką warstwą bitej śmietany, a wierzch posypujemy dodatkowo kawałkami czekolady. Przekładamy do niej ciasto i pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 30 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://czekoladowa---muffinka.blogspot.com/2018/04/tort-straciatella-z-malinami.html