Zabrakło Ci JAJEK? Sprawdź czym możesz je zastąpić!

Krzysztof
Kulinaria
20.04.2018 16:37
Zabrakło Ci JAJEK? Sprawdź czym możesz je zastąpić!

Zapomniałaś kupić jajek do ciasta?

Nie masz jak wyjść do sklepu aby je kupić?

Sprawdź czy przypadkiem nie masz w kuchni produktów, którymi możesz zastąpić jajka.

Bardzo często jajka są wykorzystywane w przepisach na ciasta, ale i nie tylko.

Używamy ich także do przyrządzania lodów, kremów, sosów itp.

Czasami może się zdarzyć, że po prostu zabraknie nam jednego jajka podczas przygotowywania potrawy.

Zdjęcie Zabrakło Ci JAJEK? Sprawdź czym możesz je zastąpić! #1


Poniżej prezentujemy produkty które mogą zastąpić jajka.

Podane proporcje zamienników zastępują 1 jajko w przepisie:

  • awokado – 1 sztuka,
  • jogurt sojowy – 1/2 szklanki,
  • mus jabłkowy – 1/4 szklanki,
  • banan – 1/2 średniego rozmiaru,
  • masło orzechowe – 3 łyżki,
  • mielony len – 1 łyżka,
  • agar + woda – po łyżce.

TO WARTO WIEDZIEĆ

Czy wiesz z czego dokładnie składa się jajko?

Kwasy tłuszczowe – są bardzo ważne, szczególnie dla układu nerwowego u niemowląt.

Luteina – odpowiada za nasz wzrok.

Lizozym – białko o silnym działaniu antybakteryjnym.

Lecytyna – obniża cholesterol, a także wspiera naszą przemianę materii.

Cholina – to substancja odpowiadająca za funkcjonowanie między innymi systemu nerwowego, mózgu, oraz wątroby.

Żelazo – wysoka zawartość żelaza skutecznie zapobiega anemii.

Białko – jajko składa się w prawie 60% z białka.

Żółtko – to około 30% jajka.

Pozostałe części jajka to w większości skorupa, a także błony podskorupowe.


CZY WIESZ, ŻE NIE WARTO WYRZUCAĆ SKORUPEK PO JAJKACH?

Zdjęcie Zabrakło Ci JAJEK? Sprawdź czym możesz je zastąpić! #2


Czy wiesz, że jedzenie skorupek od jaj jest bardzo korzystne dla zdrowia?

Z początku ten pomysł może okazać się nieco dziwny, ale kiedy tak dłużej się zastanowimy to ma to sens.

Skorupki to w 90% wapń, a ten pierwiastek bardzo korzystnie wpływa na nasze mięśnie i kości.

Jednak skorupki trzeba odpowiednio przygotować przed spożyciem.

Po pierwsze należy zebrać skorupki z kilkunastu jaj.

Następnie należy ostrożnie wypłukać je w wodzie – trzeba uważać, aby nie wypłukać membrany z ich wewnętrznej strony!

Wrzucamy skorupki do garnka, zalewamy wodą i gotujemy.

Wystarczy dosłownie kilka minut – chodzi tutaj o zabicie wszelkich bakterii.

Nastawiamy piekarnik na 100°C i wkładamy do niego skorupki rozłożone na blasze.

Po 15 minutach wyłącz piekarnik i wyciągnij skorupki.

Teraz musimy poczekać, aż całkowicie ostygną.

Na koniec wkładamy wszystkie do blendera i mielimy na proch.

Możemy także użyć moździerza.

O taki efekt właśnie nam chodziło – uzyskaliśmy proszek który należy codziennie spożywać.

Wystarczy pół łyżeczki wsypać do szklanki z wodą i wypić.

To bardzo duża dawka wapnia dla organizmu.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną