Michałek

Wiesław
Ciasta
17.04.2018 18:25
Michałek

Wymiary formy: 25x36 cm Składniki: biszkopt: Przygotowanie: - 7 jajek - 1 szklanka cukru - 5 łyżek mąki pszennej - 2 łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 250 g czekoladowych cukierków michałków - 500 g serka mascarpone - 200 ml śmietanki 30% - 2 łyżki cukru pudru - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody) - 500 ml śmietanki 30% - 2 łyżki cukru pudru - 2 opakowania śmietan-fix - 1 dżem wiśniowy (250 g) - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - 100 g orzechów laskowych lub innych - wiśniówka do nasączenia lub herbatka owocowa Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. 200 ml śmietanki 30% ubijamy z cukrem oraz serkiem mascarpone na sztywny krem (krótko, aby krem się nie zważył) i wlewamy rozpuszczoną, zimną kawę. 500 ml śmietanki 30% ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. biszkopt ciasta ciasta na święta ciasto michałek cukierki michałki krem michałkowy śmietanka Na koniec wrzucamy do masy cukierki starte na tarce o grubych oczkach i wszystko jeszcze raz mieszamy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Na wierzch wykładamy ubitą śmietanę oraz ozdabiamy startą czekoladą i posiekanymi orzechami. Wilgotny, czekoladowy biszkopt przełożony konfiturą wiśniową, kremem michałkowym oraz bitą śmietaną.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.obzarciuch.pl/2018/04/michaek.html