Pieczone czosnkowo-paprykowe ziemniaczki

Magdalena
Obiad
11.04.2018 6:58
Pieczone czosnkowo-paprykowe ziemniaczki

Aby poznać inne pyszne zastosowania masła polecam zajrzeć na stronę i fanpaga producenta Składniki: 5 łyżek masła klarowanego Sertop 1 pełna łyżka słodkiej czerwonej papryki 1 duży ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli ziołowej 3/4 płaskiej łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka suszonej bazylii kilka ziemniaków (u mnie 6 większych sztuk) * dodatkowo: można dodać odrobinę masła na wierzch pod koniec pieczenia *ilość wg potrzeb, wystarczy zwiększyć proporcjonalnie ilość przypraw i masła Następnie wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (wraz z maślaną mieszanką, która została nam na dnie miski). Pod koniec pieczenia często dodaję na wierz jeszcze wiórki masła. Blaszkę z ziemniakami wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, pod koniec pieczenia często włączam termoobieg). Tak przygotowaną mieszanką polewamy nasze ziemniaki (używając dłoni można je lekko przemieszać, aby mieszanką pokryła je lepiej). Idealnie smakują same, w towarzystwie zestawu domowych surówek, w towarzystwie ulubionych sosów, jako dodatek do mięs itd. Ziemniaczki pieczemy około 50-60 minut do uzyskania pożądanej chrupkości skórki (u mnie dziś mniej wypieczone, bo takie zażyczyła sobie rodzina). Rozpuszczamy masło, a następnie mieszamy je w miseczce ze startym ząbkiem czosnku, solą ziołową, pieprzem, suszoną bazylią i słodką czerwoną papryką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/pieczone-czosnkowo-paprykowe-ziemniaczki/