Wtorek: Pęczotto primavera

Agnieszka
Obiad
27.03.2018 10:14
Wtorek: Pęczotto primavera

Kiedy kasza wchłonie cały płyn, wrzuć do rondla zimne masło, pokrojone na małe kawałki i szybko wmieszaj w kaszę, żeby w połączeniu z płynem zmieniło się w aksamitny, maślany sos. W dzisiejszych czasach, kiedy przez cały rok można kupić świeże warzywa (uprawiane w szklarniach lub sprowadzane z cieplejszych zakątków świata), nowalijka nie jest niczym nadzwyczajnym, ale kiedyś, pojawienie się pierwszych płodów ziemi było oznaką końca zimy, chudego przednówka i początku nadejścia wiosny. Pół szklanki wytrawnego wina lub cydru (cydr sprawdzi się doskonale, ale musi być wytrawny, nie słodki) 3 szklanki bulionu domowego ewentualnie z kostki 2 boczniaki lub ze 4 duże pieczarki 1 mała cukinia Szklanka suchego pęczaku 60 g masła, czyli około 6 łyżek Przygotowanie: W 1975 r. w nowojorskiej restauracji Le Cirque szef Sirio Maccione po raz pierwszy podał gościom spaghetti primavera, zyskując nieśmiertelność i wieczne miejsce w panteonie kulinarnych sław. Owszem, też można je kupić przez cały rok, ale z końcem zimy zaczynają pojawiać się w większej ilości i po przyzwoitych cenach. Po tym jak szef Sirio Maccione wymyślił spaghetti primavera, które szybko zdobyło popularność, pojawiło się risotto primavera, z takich samych składników, tylko z ryżem. Rozgrzej w rondlu łyżkę masła, posiekaj grzyby w paski, wrzuć do rondla i smaż 2 minuty na dość intensywnym ogniu. Standardowo risotto w pierwszej fazie gotowania podlewa się winem, natomiast my od pewnego czasu do gotowania używamy wytrawnego cydru, która doskonale sprawdza się jako przyprawa. My również je dodaliśmy, bo grzyby świetnie idą w parze z kaszami, a poza tym nadają temu bardzo wiosennemu daniu nieco cięższy, ziemisty, jesienny posmak, jakby przypominając, że do pełnej wiosny jeszcze daleko. W czasie, gdy gotuje się pęczotto, zagotuj w rondlu ok. 2 litrów wody. Regularne dolewanie płynu, mieszanie kaszy, pilnowanie, żeby nie gotowała się za szybko, żeby ziarno miało czas wchłonąć płyn, jest bardzo ważne, bo dzięki temu pęczak zachowa jędrność, a każde ziarenko ładnie napęcznieje. W przeciwnym razie kasza zamieni się w rozgotowany kleik. W wielu przepisach są pomijane, ale znajdziecie je w kanonicznej wersji szefa Maccione. Prosta pasta, ale niezwykle smaczna, jest dzisiaj jednym z kanonicznych makaronów, podawanych kiedy na rynku pojawiają się nowalijki. Wyłóż na patelnię 1 łyżkę masła, a kiedy się roztopi, wysyp na nie drobno posiekane szalotki. Świetnie w tej roli sprawdzą się boczniaki, ale pieczarki też dają radę. Grzyby lubią kaszę Oprócz szparagów znalazły się w nim brokuły, cukinia, groszek i – grzyby. Szparagi pokrój na kawałki dlugosci 3-4 cm, a brokuł podziel w różyczki. Wcześniej pokrój ją w półplasterki, a potem w ćwiartki. Liczba porcji: 4 Pęczotto, które kiedyś było spaghetti Prima vera po łacinie oznacza pierwszą porę roku, czyli wiosnę i takie ma też znaczenie we wszystkich językach romańskich. W pęczotto szczególnie dobrze odgrywa rolę zamiennika wina, nadając kaszy bardziej delikatnego, lekko słodkiego posmaku. Smaż 3 minuty, po czym podlej winem/cydrem, zaczekaj aż odparuje i podlej szklanką bulionu lub wodą. Zobacz inne przepisy na wegetariańskie, łatwe dania Wypróbuj też pęczotto z pieczoną papryka i jarmużem W naszym daniu są dodatkiem do kaszy, do pęczotto, ściślej mówiąc.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/wtorek-peczotto-primavera/