Keks królewski

Nawoja
Ciasta
26.03.2018 21:35
Keks królewski

Polecam, szczególnie jeśli przygotowania świąteczne rozkładacie na kilka dni. (składniki na keksówkę 30x11 lub max. 35x11) - 280 g mąki pszennej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 50 g zmielonych orzechów włoskich - 225 g masła - 225 g cukru pudru - 4 jajka - 400 g rodzynek - 1/2 szkl. wódki/spirytusu - 50 g grubo posiekanych orzechów laskowych - 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Następnie wsypać resztę mąki i zmiksować na najniższych obrotach, tylko do połączenia się składników. Jeśli nie macie tyle czasu, odstawcie je na tak długo, jak możecie, jednak min. 3-4h. Dodać odsączone rodzynki, posiekane orzechy i skórkę pomarańczową i wymieszać szpatułką (mikserem nie będzie się dało). Nie bójcie się, nie ma to wpływu na wypiek. Ciasto szczelnie zawinięte w folię spożywczą dojrzewa i z każdym dniem nabiera smaku. Podczas dodawania każdego z jajek należy dodać 1 łyżkę mieszanki mączno-orzechowej. Dodawać po 1 jajku, tylko do połączenia się składników. Nie jest mocno wilgotny, ale należy raczej do sycących wypieków, poprzez przepełniającą go ilość bakalii.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.my-caprice.pl/2016/03/keks-krolewski.html