Klopsiki jajeczno-jaglane

Obiad
23.03.2018 14:03
Klopsiki jajeczno-jaglane

Sos pomidorowy składniki: - 1 kartonik pomidorów krojonych - 1 mała cebulka - 1 łyżka masła klarowanego do smażenia - sól, pieprz - szczypta cynamonu - szczypta kurkumy - 1 łyżeczka suszonego oregano - 1 łyżeczka suszonej bazylii wykonanie: Na rozgrzanym maśle podsmażam posiekaną drobno cebulkę. I choć na co dzień nie jadamy zbyt dużo mięsa, to nie wiem dlaczego właśnie w piątki moje dzieci pytane co by zjadły na obiad wymyślają dania typowo mięsne. Klopsiki jajeczno-jaglane składniki: - 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej - 1 jajko - 3 jajka ugotowane na twardo - pęczek dymki - sól, pieprz do smaku - mąka owsiana do obtoczenia klopsików - masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia wykonanie: W dłoniach formujemy niewielkie klopsiki, obtaczamy je w mące owsianej i smażymy na rumiano na roztopionym maśle. 3 jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimna wodą, a następnie obieramy z łupinek i siekamy w kostkę. Uwagi: By klopsiki się nie rozpadały trzeba bardzo dobrze wyrobić ciasto, a klopsiki nie mogą być zbyt duże. Moja młodsza córka swego czasu mocno obraziła się na jajka i przestała jeść swoją ulubioną jajecznicę. W wielu polskich domach piątkowy obiad jest bezmięsny co jest podyktowane względami religijnymi. Za to moja starsza córka świadoma z czego są klopsiki uznała, że są niczym jajecznica. Gotuje wszystko na bardzo małym ogniu około 10 minut aż sos zacznie naturalnie gęstnieć. Chcą klopsiki to niech je mają, ale bez mięsa za to z dużą ilością jajek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przysmakikarolki.blogspot.com/2018/03/klopsiki-jajeczno-jaglane.html