Wielkanocna babka marmurkowa (majonezowa)

Ciasta
19.03.2018 0:19
Wielkanocna babka marmurkowa (majonezowa)

pamiętaj tylko, że musi całkiem wystygnąć, bo celofan zaparuje 😀 BABKA MARMURKOWA MAJONEZOWA Składniki: 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej + 1 czubata łyżka 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1/2 szkl. Uwielbiam babkę majonezową (przepis na nią znajdziesz TUTAJ) i piekę nie tylko od święta (swoją drogą czas kiedyś zmienić jej zdjęcia, bo jakoś się nie składa…). Do masy stopniowo wsypuj obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia (zostaw czubatą łyżkę mąki pszennej!), mieszaj od dołu do góry (tak jak przy biszkopcie). Dekoracja jest dowolna – ja posypałam tylko odrobiną cukru pudru (w samej babce jest go niewiele, ale jest słodka). Najlepiej jest nakładać łyżką jedną po drugiej cały czas w to samo miejsce i pozwolić, aby sama się rozpłynęła po formie. Kiedyś tak, bo takiej tradycji u nas nie było, ale od kilku już lat obowiązkowo piekę. Ja jednak dla przyspieszenia pracy wykładałam po 2-3 łyżki naprzemiennie dookoła komina. Sposób przygotowania: Białka ubij na sztywno, uważając, by nie przebić i utrwal cukrem – dodawaj małymi porcjami. cukru 2 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 aromat rumowy Przygotuj formę z kominem – silikonowej nie trzeba natłuszczać (choć można), metalową natłuść masłem i wysyp bułką tartą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2018/03/babka-marmurkowa-majonezowa/