Chlebki do koszyczka wielkanocnego (i zajączki!)

Wielkanoc
17.03.2018 10:18
Chlebki do koszyczka wielkanocnego (i zajączki!)

A tak na koniec – ja się tu we wstępie skupiłam na Wielkanocy, ale sam przepis na chlebki jest dość prosty i uniwersalny i możesz z niego korzystać przez cały rok 🙂 na przykład piekąc takie mini bochenki (a’la bułeczki) na śniadanie, czy formując jeden duży bochenek. W moim domu, odkąd pamiętam, zawsze w koszyczku są stałe pozycje: na dno 3 ziemniaki, które potem są sadzone, przykryte są pergaminem, żeby nie ubrudziły pozostałej zawartości. Ten zapamiętałam, bo zajączki są rozkoszne 🙂 tylko ja postawiłam na oczy z goździków (można użyć też pieprzu), a na wzorcowym filmiku były po prostu dziurki zrobione wykałaczką. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest upieczenie mini chlebka, który potem w łatwy sposób podzielimy pomiędzy domowników, a sam fakt, że jest to cały chlebek (miniaturka, ale nie rozkrojony), sprawi, że dłużej będzie świeży, nie zeschnie się. zrobiłam taką mini próbę z zajączkami i choć są urocze, to zdecydowanie muszę jeszcze poćwiczyć ich formowanie – głównie cięcie uszu powinnam wykonać pod innym, mniejszym kątem i zrobić dłuższe, bo dopiero po upieczeniu widzę, że do ideału im daleko. Mleko podgrzewamy z masłem tak, aby uzyskać letni płyn (jeśli masło dłużej się rozpuszcza trzeba potem lekko przestudzić, u mnie poszło szybko, bo wyjęłam je odpowiednio wcześniej z lodówki). Jeśli chcemy chlebki to ostrym nożem nacinamy delikatnie w 2 lub 3 miejscach (ja nacięłam trochę za głęboko), a jeśli zajączki to nożyczkami, pod kątem, nacinamy obok siebie, by powstały uszy. Koniecznie musi być chleb, jajka (do podzielenia się z rodziną i barszczu), tarty chrzan, sól, kawałek kiełbasy, kawałek pieczonego schabu, kawałek babki wielkanocnej, baranek cukrowy lub chociaż plastikowy. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 180 stopni i pieczemy do zrumienienia (około 15-20 minut w zależności od tempa nagrzewania piekarnika). Bo do koszyczka wkładane są różne składniki, ale chleb jest jednym z podstawowych i nieodłącznych elementów święconki. Gdzieś kiedyś mignął mi filmik z obcojęzycznej strony, a właściwie taki pokaz slajdów z przygotowania różnych kształtów i efektów po upieczeniu. mleka 12 g świeżych drożdży (w temp. pokojowej) 2 łyżki masła 82% 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto i odstawiamy przykryte ściereczkę na około godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Kawałek chleba w koszyczku wielkanocnym to obowiązkowa pozycja bez względu na region Polski. Na zdjęciach poniżej zobaczysz uformowane mini bochenki chleba i nieco zabawne chlebki-zajączki 😉

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2017/04/chlebki-i-zajaczki-do-koszyczka/