MAZUREK POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWY

Magdalena
Wielkanoc
17.03.2018 0:51
MAZUREK POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWY

Ciasto: Pomarańczę parzymy gorącą wodą, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok - bierzemy 2 łyżki soku i 1 łyżeczkę startej skórki ( resztę skórki i soku pozostawiamy do masy). Następnie wlewamy sok z pomarańczy oraz dodajemy skórkę z pomarańczy i szybko zagniatamy ciasto. Z mniejszej części ciasta toczymy wałeczki, z których robimy ramkę wokół placka. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 60 min., aby się schłodziło. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 15 min. Na końcu dodajemy skórkę z pomarańczy. Na stolnicy wysypujemy przesianą przez sito mąkę i mieszamy ją z solą. Większą część rozwałkowujemy na prostokątny placek i przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodajemy serek mascarpone i sok z pomarańczy, nie przerywając miksowania.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchniamagdaleny.pl/2018/03/mazurek-pomaranczowo-czekoladowy.html