Pizza w 8 minut

Paul
Przekąski
17.03.2018 0:21
Pizza w 8 minut

W letniej wodzie rozpuszczamy łyżeczkę suchych drożdży lub pół kostki świeżych dajemy 2 łyżeczki cukru i 1 łyżeczkę soli, odstawiamy na 15 min, ja to robię w kubku do odmierzania ilości składników który ma ponad 0.5l, jak się pojawi drożdżowy kożuch na górze kubka wlewa zawartość do dużej plastikowej misy, wsypuję całe kilo mąki i zaczynam mieszać aż otrzymam zwartą kulkę ciasta która już nie lepi się do dłoni. Krok 2: Sos do pizzy 2 słoiczki koncentratu pomidorowego 350ml 1400ml wody suszona bazylia (1 łyżka) suszone oregano (1 łyżka) suszony tymianek (1 łyżka) płatki chilli (1 łyżeczka) 4-5 ząbków czosnku Moja złota proporcja na ciasto na pizzę to 2 szklanki wody na 1 kg mąki. Jak już mamy piękny blat z sosem, serem i składnikami (najlepiej na papierze do pieczenia) rozgrzewamy piekarnik do ilu skala pozwala, u mnie to 265 stopni C, górna i dolna grzałka, kamień na dolnej półce ma złapać całe ciepło. Zwykle ma ona blisko 1.5kg i dzielę ją na 3 mniejsze kulki z których zrobię 3 blaty 35x25cm (bo takiej wielkości jest mój kamień). Prawdą również jest że praktycznie nigdy dwie osoby nie zgodzą się na te same składniki na pizzy. Wychodząc na przeciw potrzeb klientów pizzerie robią pizze pół-na-pół, ale po co zamawiać gdy można zrobić po swojemu? Dobrym acz drogim pomysłem jest wykorzystanie sera pleśniowego, ale trzymajcie się z dala od polskich lazurów czy rokpoli, niestety dobry ser pleśniowy kosztuje z 50 -80zł/kg im bardziej masny i przerośnięty pleśnią tym lepszy. Podstawowa pizza to ciasto sos i ser, gdzie ciasto ma być upieczone na złoto, lekko żujące i ze spieczonym brzegiem tak sos dostarcza dużo aromatu tej suchej bule. Każdy lubi pizzę, jeśli znacie kogoś kto pizzy nie lub nie utrzymujcie z nimi kontaktu to pewnie dewiant, zboczeniec, pedofil albo wszystko w jednym. Może Włosi kładą mozzarellę bawolą na swoją pizze ale lepiej jest przygotować autorską mieszankę serów np. gouda, edam i cheddar która znacznie lepiej będzie smakować. Krok 1: Ciasto 2 szklanki letniej wody 1kg mąki (zwykła biała) Ale kopiasta łyżka bazylii, kopiasta łyżka oregano, kopiasta łyżka tymianku, 4 ząbki czosnku i łyżeczka płatków chilli zdecydowanie wymagana. No, co miało być prostym krótkim poradnikiem jak pizzę zrobić zamieniło się w epopeję ale chyba streściłem wszystkie kluczowe informacje. Mozzarella jest mało aromatyczna, w dodatku te sprzedawane w Polsce są jeszcze słabsze a importowane bardzo drogie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://naostro.nocpan.com/pizza-z-kamienia-w-8-minut

naostro.nocpan.com

Paul