Smalec tradycyjny - najlepszy

Przekąski
13.03.2018 9:39
Smalec tradycyjny - najlepszy

Koniecznie podaj smalec z ogórkami, dlatego podrzucam Ci mój przepis na ogórki kiszone. SMALEC TRADYCYJNY Przygotowanie: około 2 h Składniki: – 800-900 g słoniny bez skóry – 2 cebule – 200 g wędzonego boczku – 1 jabłko – sól, pieprz Przygotowanie: Ze słoniny usuń skórę i zmiel ją dwukrotnie. Słoniny kupił tyle że sikorki obecne w naszym ogrodzie nie były w stanie go przejeść, więc stanęło na przygotowaniu smalczyku. Do wytopionego smalcu dodaj boczek i smaż jeszcze 10 minut, po czym dodaj cebulę i dalej smaż kolejne 10 minut. Kiedy smalec zgęstnieje i zacznie się już robić biały, przełóż smalec z patelni do słoiczków lub misek. Smalec powinien stać się przeźroczysty i powinny się z nim zrobić nieduże grudki o ciemniejszym kolorze. W czasie wytapiania smalcu pokrój w małą kostkę boczek oraz cebulę. Smaż jeszcze przez 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu, aby nic się nie przypaliło. Teraz nadeszły takie lata że po smalec sięgam zdecydowanie rzadziej, a dla jednej kanapki nie uruchamiałam całej produkcji. W tym czasie obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę jabłko. Przygotowywałam także wariacje z pomidorami i papryką, bardzo chętnie jedzone przez moich znajomych i przyjaciół.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://nietylkopasta.pl/smalec-tradycyjny/