Leniwe gołąbki w sosie pomidorowym

Julianna
Obiad
13.03.2018 9:08
Leniwe gołąbki w sosie pomidorowym

Leniwe gołąbki (bez zawijania) w sosie pomidorowym Składniki (na 6 porcji): 600g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 1 cebula 100g ryżu (np. do risotto albo do gołąbków) 500g kapusty (ćwiartka niedużej główki) 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego sól pieprz mąka do obtoczenia olej do smażenia mąka do obtoczenia sos: 1 cebula 500ml przecieru pomidorowego sól pieprz 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki ziele angielskie 2 liście laurowe Kapustę poszatkować na grubsze paski, zalać wrzątkiem, gotować przez 5 minut, odcedzić. Przygotować sos: cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię po tym, jak gołąbki przewrócimy na drugą stronę. Lenistwo podczas ich przygotowania polega na tym, że nie muszę zawijać je we wcześniej obgotowane liście kapusty. I chyba tylko na tym, bo kapustę jednak trzeba pokroić, obgotować, rozdrobnić blenderem. Tym bardziej, że są to gołąbki leniwe, czyli gołąbki bez zawijania. Radio doskonałe;) Wobec tego gołąbki na obiad to dobry pomysł. Z samego rana słucham audycji, w której co chwila puszczane są najnowsze hity sióstr sikorek. Podsmażone kotlety zalać przecierem pomidorowym, dodać liście laurowe i 3-4 ziarenka ziela angielskiego. Do mięsa dodać ryż, cebulę, kapustę, jajo, doprawić do smaku, wymieszać.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.obiadgotowy.pl/2018/03/leniwe-goabki-w-sosie-pomidorowym.html