Menu na tydzień - lekkie i proste dania orientalne

Agnieszka
Obiad
04.03.2018 10:05
Menu na tydzień - lekkie i proste dania orientalne

Domowy shish kebab z kuskusem z kalafiora Środa: Pieczona cieciorka z wołowiną i kaszą jaglaną Czwartek: Super prosta iracka zupa z soczewicy z pulpetami Piątek: Super szybki makaron z mąki gryczanej Japoński makaron, iracka zupa, wołowina z pieczoną cieciorką, shish kebab z kuskusem z kalafiora oraz tarta na cieście brokułowym – tak wyglądało nasze menu na tydzień. Planując menu na ten tydzień inspirowaliśmy się kuchnią wschodnią i dalekowschodnią, szukaliśmy różnorodnych dań o różnych składnikach i walorach smakowych, ale jeden był mianownik wspólny dla wszystkich: chodziło o znalezienie potraw, które w całości lub w części można zrobić w piekarniku. Im więcej gotujemy tym bardziej przekonujemy się do orientalnej i dalekowschodniej kuchni, bo idealnie wpisują się one w potrzeby osób, które nie mają za dużo czasu na gotowanie (ale lubią lekko, smacznie i zdrowo zjeść). Kurczak w rozmarynie pieczony na ziemniakach Poniedziałek: Tarta z brokułowego ciasta z chorizo Wtorek: Nasz system gotowania opiera się na tym, żebyś w niedzielę upiec jak najwięcej składników, albo całych dań na pozostałe dni tygodnia (a potem część zamrozić). W 10 minut zrobisz doskonałe, orientalne danie, które pysznie smakuje zjedzone od razu, jak i następnego dnia, na ciepło i na zimno. Podobnie zrobiliśmy z pulpetami, które z zamrażalnika trafiły do lodówki w środowy wieczór. Jak gotowaliśmy na tydzień W niedzielne popołudnie zrobiliśmy oczywiście niedzielny obiad, a przy okazji upiekliśmy tartę, shish kebab i kuskus oraz cieciorkę i pulpety do zupy soczewicowej. Takiego kebaba na pewno nie jedliście: jest pieczony, a do towarzystwa ma kuskus zrobiony z… pieczonego kalafiora, który smakuje naprawdę genialnie! Udało nam się skompletować zestaw prostych dań orientalnych, który wygląda następująco: Menu na tydzień – Proste dania orientalne Niedziela: Zachęcamy Was do skorzystania z naszego menu na tydzień. Jedno z tych dań, które koniecznie chce się zrobić. Trudno uwierzyć, że z dwóch składników można zrobić tak niesamowicie sycące i aromatyczne danie. Tartę i kebab (czyli lunche na poniedziałek i wtorek) zamknęliśmy w pojemnikach i włożyliśmy do lodówki. Jest idealna dla wszystkich, którzy chcą dbać o linię (i dlatego rezygnują z tradycyjnego ciasta). Trzeba tylko zamarynować kurczaka w aromatycznej i bardzo prostej marynacie, wyłożyć na warzywa i do pieca. Po 40 minutach wyciągnięcie z piekarnika niesamowicie pachnące danie, do którego wystarczy podać garść sałaty. Pobierz menu na tydzień Łączny koszt dla 2 osób: ok. 140 zł Pobierz listę zakupów Piątkowe danie powstało w całości w czwartek. Najpiękniejsze jest w niej to, że właściwie robi się sama.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/menu-na-tydzien-proste-dania-orientalne/