Chatka baby jagi

Krzysztof
Przepisy
05.05.2014 19:49
Chatka baby jagi

Przepis

Składniki:

110g masła

100g cukru pudru

2 żółtka (wcześniej umyte i wyparzone)

500g sera twarogowego zmielonego trzykrotnie lub wiaderkowego na serniki

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy

2 łyżki kakao

ponadto:

60g czekolady gorzkiej pokrojonej w kosteczkę

2 łyżki migdałów w płatkach

1 łyżka posiekanych orzechów laskowych

36szt. herbatników maślanych

wiórki kokosowe i płatki migdałów do posypania

czerwona galaretka w słupku 2x2 cm (ja pominęłam)

Składniki na polewę:

2 łyżki wrzątku

2 łyżki cukru

70g masła

2 łyżki kakao

Masło utrzeć z cukrem do białości, dodać żółtka i ucierać jeszcze chwilę. Dodać ser i ekstrakt i miksować jeszcze chwilę. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, czekoladę, płatki migdałów i orzechy i dokładnie wymieszać.

Na folii aluminiowej ułożyć herbatniki w trzech rzędach po 6 sztuk tak by stykały się krótszymi bokami. Na warstwę herbatników rozsmarować białą masę serową, wyrównać i przykryć drugą warstwą herbatników ułożoną dokładnie w taki sam sposób jak poprzednio. Na to rozłożyć czekoladową masę tak by większa jej część znajdowała się na środkowym pasie herbatników. (Jeśli decydujemy się na dodanie słupka z galaretki to warstwę czekoladową smarujemy równomiernie na wszystkich trzech rzędach a na środkowy układamy długi słupek galaretki) Teraz przystępujemy do składania boków. Podtrzymując za folię delikatnie unosimy boki do momentu aż połączą się u góry tworząc budkę. Lekko docisnąć i wyrównać. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny (przenosić na desce).

Do rondelka dajemy wrzątek i cukier. Mieszamy lekko podgrzewając. Dodajemy masło, rozpuszczamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy kakao mieszając cały czas rózgą. Lekko studzimy i polewamy dokładnie ciasto. Dekorujemy wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów.

Źródło: http://mojepasjekrakow.blogspot.com/

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną