Pomidorowe kuleczki z czerwonej soczewicy

Wiktoria Eulalia
Fit
27.02.2018 17:25
Pomidorowe kuleczki z czerwonej soczewicy

🍃 ✩✩✩ ✩✩✩ Soczewicę lekko rozgotowujemy (powinna się do siebie kleić).Do ostudzonej dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy do smaku i ugniatamy na jednolitą masę. 💓 Składniki: ok. 9 kuleczek ok. 150 g czerwonej soczewicy (suchej, przed ugotowaniem) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 rozgnieciony ząbek czosnku + kilka łyżek płatków jaglanych (suchych!) do zagęszczczenia masy sól, pieprz, ostra papryka sos pomidorowy do podania Przygotowanie: Smacznego! Z masy formujemy niewielkie kuleczki (nieco większe niż orzech włoski).Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej lekko natłuszczonym papierem do pieczenia i oprószonym płatkami jaglanymi. Do tej pory stworzyłam już zupę krem oraz potrawkę z soczewicy, więc teraz czas na... pomidorowe kuleczki. Ja najchętniej podaję je w towarzystwie sosu pomidorowego (zazwyczaj są to pomidory z puszki + czosnek + koncentrat + przyprawy), ryżu i ulubionych warzyw. Świetnie sprawdza się jako alternatywa dla mięsa i jest bardzo szybka w przygotowaniu - nawet nie wymaga wcześniejszego namaczania!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniaellie.blogspot.com/2018/02/pomidorowe-kuleczki-z-czerwonej.html