Kokosowy wegański pudding z tapioką i mango

Agata
Desery
25.02.2018 10:17
Kokosowy wegański pudding z tapioką i mango

Błonnik - 0.9 g Tiamina – 0.004 mg Witamina B6 - 0.008 mg Kwas foliowy - 4 µg Wapń – 20 mg Żelazo - 1.58 mg Magnez - 1 mg Fosfor - 7 mg Potas - 11 mg Sód – 1 mg Cynk - 0.12 mg Kwasy tłuszczowe nasycone - 0.005 g Kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 0.005 g Kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 0.003 g Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference Kokosowy wegański pudding z tapioką i mango Składniki: 1/2 szklanki tapioki 400 ml wody 400 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej szczypta kardamonu 2 łyżki cukru kokosowego 200 ml pure z mango ziarenka granata Wykonanie: Tapiokę wsypujemy do garnuszka, w którym będziemy ją później gotować. Białko ogółem - 0.19 g Tłuszcz - 0.02 g Węglowodany - 88.69 g (w tym cukry proste 3.35) Te małe przezroczyste kuleczki ugotowane w mleczku kokosowym tworzą idealne połączenie z aromatycznym musem z mango. Wysoka zawartość węglowodanów czyni z tapioki produkt wysokoenergetyczny – w jego 100 gramach znajduje się ok. 350 kcal. Po tym czasie garnek ustawiamy na kuchence, dodajemy kardamon i gotujemy tapiokę na małym ogniu do momentu, aż kuleczki będą przezroczyste. Na wierzchu układamy mus z mango, który posypujemy ziarenkami granata. Kokosowy wegański pudding z tapioką i mango to moje ostatnie kulinarne odkrycie! Tapioka zawiera też tiaminę, witaminę B6 i kwas foliowy i wiele mikro- i makroelementów, przede wszystkim wapń, ale też żelazo, potas, fosfor, a nawet pewne ilości cynku i magnezu. Wartości odżywcze w 100 g suchej tapioki Wartość energetyczna - 358 kcal Jest idealna dla alergików i osób chorych na celiakię ponieważ nie zawiera glutenu i jest hipoalergiczna.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2018/02/kokosowy-weganski-pudding-z-tapioka-i.html