Domowa kiełbasa! Sprawdź, jak zrobić kiełbasę w domu

Przekąski
22.02.2018 5:22
Domowa kiełbasa! Sprawdź, jak zrobić kiełbasę w domu

Składniki na domową kiełbasę - 10 kg mięsa wieprzowego lub mięsa mieszanego wieprzowo-wołowego lub z dodatkiem drobiu – na przykład indyka - 3 główki polskiego czosnku - 1 łyżka zmielonej gorczycy - 1 łyżka cukru - 1-1,5 l wody - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka pieprzu - sól do smaku - jelita do nadziewania Przygotowanie domowej kiełbasy Mięso oczyścić ze ścięgien i tłuszczu. Do nadziewania kiełbasek można używać maszynki do mięsa ze specjalną końcówką, warto jednak zainwestować w specjalną nadziewarkę do kiełbasy, która znacznie ułatwi pracę nawet początkującym masarzom. Jeżeli dysponujemy wędzarnią to tak przygotowane kiełbasy zawiesić na kilka godzin w chłodnym pomieszczeniu, a następnie wędzić ciepłym dymem przez około 4 godziny. Przed wędzeniem kiełbasy można na kilka minut sparzyć we wrzątku. Domowa kiełbasa to tradycyjny polski przysmak, który z powodzeniem można przygotować w domu. Dawniej kiełbasa była tradycyjną wędliną przygotowywaną po świniobiciu i do dziś takie domowe kiełbasy są najlepsze. Oczywiście w sklepach można kupić tradycyjne wyroby, jednak ich ceny są naprawdę wysokie. Po uwędzeniu kiełbasy należy powiesić w chłodnym miejscu do wystygnięcia. Nie trzeba dysponować wyszukanym sprzętem, żeby cieszyć się smakiem swojskiej kiełbasy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://poradzimy24.pl/zrobic-domowa-kielbase/