Ciasto pistacjowe

Krzysztof
Ciasta
02.05.2014 8:34
Ciasto pistacjowe

Przepis

Pistacjowe ciastowe.

200g maki

200g cukru

200g masła

200g pistacji, niesolonych

3 jajka(duże)

1 łyżeczka proszku do pieczenia.

1 cytryna

laska wanilii (ja użyłam cukru wanilinowego)

1. Migdały sparzyć (czyli zalać na kilka minut gorącą wodą) i zdjąć z nich skórki. Obrane,zmiksować w malakserze. Ostatecznie, jeżeli nie macie malaksera, możecie kupić mielone albo naprawdę drobno posiekać.

2. W misce utrzeć masło, dodawać po jednym jajku i stopniowo dodawać cukier (także wanilinowy).

3. Cytrynę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę.Ciągle miksować.

4. Do masy dodać zmielone pistacje oraz mąkę i proszek, wymieszać porządnie łyżką.

5. Ciasto przełożyć do formy (moja 28cm)wyłożonej papierem do pieczenia..

6. Piec 40min.-45 w 170º C. Ciasto jest gotowe, jeżeli wbity w nie patyczek wychodzi suchy.

7. Wystudzone ciasto wyjąć z formy i odstawić do ostudzenia.

8. Przygotować polewę czekoladowa(u mnie jest to czekolada gorzka,odrobina masła,odrobina mleka.Roztopione w wodnej kąpieli)

9. Polac ciasto czekolada.Mozna posypać jeszcze zmielonymi pistacjami.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną