Ciasto "Puszek" s.Anastazji

Ewa
Ciasta
17.02.2018 7:41
Ciasto "Puszek" s.Anastazji

mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa migdałowa: 140 g cukru kryształu 3 łyżki mleka 2 łyżki płynnego miodu 150 g masła 300 g płatków migdałowych Masa śmietanowa jasna: 400 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 2-3 płaskie łyżeczki żelatyny Masa śmietanowa ciemna: 500 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny kakao (ilość wg upodobań) Zastanawiałam się również, czy obu śmietan nie ubić za jednym razem, połowę rozłożyć na cieście, a do reszty dodać kakao, ale bałam się, że masa śmietanowa może mi stężeć na tyle, że nie rozprowadzę jej estetyczną warstwą, więc zrobiłam jak w przepisie. Uwagi: Przed przygotowaniem ciasta zastanawiałam się, czy nie ma tutaj aby za dużo śmietany, ale po rozłożeniu na ciasto, niczego nie zbywa;) Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej 1 paczka okrągłych biszkoptów 3-4 kostki czekolady Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do śmietany wlewamy lekko przestudzoną żelatynę, mieszamy do połączenia (do żelatyny można wcześniej dodać 1-2 łyżki śmietany i w ten sposób wyrównać temperatury. Ilość masy krówkowej spokojnie można zredukować do minimum i jedynie musnąć nią po biszkopcie, a ciasto na tym nie straci. W cieście składającym się z delikatnego biszkoptu, miękkiej i słodkiej masy krówkowej oraz dwóch mas śmietanowych, to właśnie ona jest główną bohaterką… Na sam koniec dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, mieszamy delikatnie szpatułką. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder do smaku. Do garnka o grubym dnie dajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier, miód i mleko. Udostępnij Zapisz Skuszona pozytywnymi opiniami na temat tego ciasta, zrobiłam je i ja. Jeżeli więc bardzo słodkie wypieki Was nie odstraszają, spróbujcie:) Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl. Gdy wszystkie składniki połączą się ze sobą, dodajemy płatki migdałowe, mieszamy i krótko podsmażamy. – w kuchence mikrofalowej lub na małym ogniu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2018/02/17/ciasto-puszek-s-anastazji/