Porzeczkowiec

Monika
Ciasta
12.02.2018 22:04
Porzeczkowiec

składniki: biszkopt 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 5 łyżek kakao 5 jajek 1/2 szklanki drobngo cukru 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa 500 g kremowego serka, ja użyłam Wieluń z wiaderka 200 g miękkiego masła 5 łyżek cukru pudru masa śmietankowa 300 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone starta czekolada oraz 2 słoiczki konfitury porzeczkowej ( słoiki o pojemności ok 350-400 ml ) *Masę śmietankową zrobiłam z serka mascarpone i śmietanki ale można użyć samej śmietanki (ok 500 ml) tylko trzeba ją usztywnić żelatyną lub śmietan-fixem. Dodać 3/4 szklanki cukru oraz kakao i zagotować aby cukier się rozpuścił. Serek mascarpone przełożyć do miski, krótko zmiksować aby serek nie był taki zbity. Następnie porcjami dodać 1/2 szklanki drobnego cukru. Posmarować solidnie konfiturą porzeczkową (u mnie jeden słoik na jeden blat). Miękkie masło zmiskować z cukrem pudrem na puszystą masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka, ok 30 minut, funkcja góra-dół. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać wszystko delikatnie szpatułką. Dno blaszki wyłozyc papierem do pieczenia, wyłożyć tylko dno więc papier należy dociąć. Biszkopt Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Następnie dodać żóltka i krótko ubijać, tylko do połączenia składników. Ponownie wszystko krótko ubijac aby składniki sie połączyły. Na wierzch wyłożyć masę śmietankową. Boków nie wykładamy papierem ani niczym nie smarujemy. Masy nie dosładzałam już cukrem bo jest wystarczająco słodka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2018/02/porzeczkowiec.html