Bezglutenowe, pieczone faworki (5 składników)

Wilk
Desery
07.02.2018 17:57
Bezglutenowe, pieczone faworki (5 składników)

jogurt grecki [140 g / 1/2 szklanki] ► olej kokosowy/masło [100 g] ► ksylitol w pudrze do posypania (zmielony w maszynce do kawy) [ok 4-5 łyżek] Mam nadzieję, że i Wam zasmakują :) Bezglutenowe, pieczone faworki Drukuj przepis Składniki ► mąka kukurydziana [85 g / 3/4 szklanki + do posypania blatu] ► mąka ziemniaczana [120 g / 3/4 szklanki] Zagnieść ciasto dłonią w spójną kulkę, podzielić na 4 części i jedną z nich wyłożyć na blat podsypany mąką kukurydzianą. Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ja przekładam ciastka łopatką do przewracania naleśników, żeby mieć pewność, że się nie połamią podczas ,,transportu :)). Myślę, że spokojnie jogurt grecki można podmienić na jakiś gęsty jogurt roślinny, aby przepis był całkowicie wegański :) Po wielu próbach doszłam do wniosku, że kokardki to najlepszy i najmniej problematyczny sposób, aby faworki z tego ciasta wyszły ładne :) Podczas wałkowania należy porządnie podypać mąką całą powierzchnie, aby ciasto nie przykleiło się do blatu. Jedyne, co sugerował internet to gotowe mieszanki mąk bezglutenowych, a że nie lubię takich rozwiązań, prawie się poddałam.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wilkuchnia.pl/2018/02/bezglutenowe-pieczone-faworki.html