Chleb z płatków owsianych i ziaren

Małgorzata
Śniadania
04.02.2018 21:39
Chleb z płatków owsianych i ziaren

piekłam tylko w formie silikonowej, nie wiem, jak się będzie wyjmować z metalowej, być może przy metalowej w ogóle nie będzie to konieczne – chodzi o to, że przy silikonowej nie powstaje skórka z zewnątrz chleba, jeżeli chleb jest pieczony cały czas w formie, stąd polecam go wyjąć. Składniki: na 16 kromek 2 szklanki płatków owsianych zwykłych (220 g) 30 g pestek słonecznika 30 g pestek dyni 30 g siemienia lnianego 30 g sezamu 30 g nasion babki płesznik 1 płaska łyżeczka soli 2 szklanki wody Wykonanie: W misce wymieszać wszystkie suche składniki, wlać ciepłą wodę, mieszać aż masa wyraźnie zgęstnieje i zwiąże większość wody. 1 lutego 2018 autor: Małgorzata Rusek Zrobienie własnego chleba marzyło mi się już od dawna, a odkąd mam nową kuchnię (tzn. nie tylko kuchnię, bo całe mieszkanie, ale co tam, kuchnia najważniejsza! ?) wstąpiły we mnie nowe kulinarne siły i dużo bardziej mi się chce coś kombinować. Nagrzać piekarnik do 180°C, chleb włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut, następnie wyjąć z formy* (uwaga, żeby się nie poparzyć) i piec na kratce jeszcze około 20 minut. Inspiracją dla mnie były przepisy na chleb zmieniający życie krążące po internecie, ale zmodyfikowałam je wedle własnego gustu – zmniejszyłam ilość ziaren, a zwiększyłam płatków, pozbyłam się oleju kokosowego i miodu czy innego słodu. Moim ulubionym chlebem jest żytni razowy na zakwasie i jak się nauczę taki robić, to będzie to spełnienie szczytu moich piekarniczych marzeń, ale postanowiłam przyjąć zasadę stopniowania poziomu trudności i nie zaczynać od górnego C. Zapraszam Was na przepis na chleb z płatków owsianych i ziaren – bez mąki, bez drożdży ani zakwasu, bardzo prosty do zrobienia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://malgorzatarusek.pl/chleb-platkow-owsianych-ziaren/