pierożki gruzińskie chinkali

Joanna
Obiad
03.02.2018 10:47
pierożki gruzińskie chinkali

Po części europejska, ale tak naprawdę nieco dzika, z problemem porozumiewania się w języku angielskim. skalne miasta wydrążone w XVII wieku, nietypowe parki narodowe, setki miejsc w których czas się zatrzymał, kuszą tak wielu. Wypróbowałam chinkali w rosole, zamiast makaronu, hm… poezja. i taka mała podpowiedź, niech nie przeraża Was forma skręcania ciasta na chinkali, robi się je migiem. 😉 / nie mam siły na wałkowanie, więc podstawę na chinkali wyrabiam z ciepłej wody z łyżką oleju, dzięki którym ciasto wyrabia się prawie samo. Ja placuszki z ciasta wykrawałam miseczką o średnicy 13 cm. Gruzińskie pierożki chinkali – smacznego 🙂 Gruzińskie pierożki chinkali polecam jako alternatywę do tradycyjnego rosołu. W oryginalnym przepisie używa się mięsa cielęcego, którego w mojej kuchni nigdy nie będzie, zastąpiłam je mięsem z kurczaka. Jednym z ich jest Gruzja, daleka, tajemnicza, wśród gór, z niecodziennymi krajobrazami, z wioskami usianymi jakby niechcący. Gruzińskie pierożki chinkali zjadamy rękami, trzymając za ogonek, lub wbijając w pierożka widelec, Można ich skosztować w gruzińskich restauracjach, np. w Krakowie, a następnie popróbować zrobić je samemu. Gruzińskie pierożki chinkali nieco przez mnie przerobione, ale równie wyśmienite. Moje ciasto jest też nieco miększe / mimo rąk wyrobionych przy mojej trójce maluchów, uwielabiam ich nosić, to jakieś zboczenie?

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.wkawiarence.pl/gruzinskie-smaki-chinkali/