Minicroissanty

Nawoja
Ciasta
30.01.2018 11:52
Minicroissanty

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5-6mm, kroimy ostrym nożem na trójkąty i zwijamy (niezbyt ciasno, żeby mogło się rozwarstwić) w rogaliki. Następnie powtórzyć czynność (od rozwałkowania na 0.5cm do schłodzenia na 1.5-2h) jeszcze 7 razy. Ciasto rozwałkować na prostokąt ok. 24x44cm. Na połowie ciasta wyłożyć maślany prostokąt. Baza: - 250 g mąki pszennej - 30 g roztopionego masła - 120 ml wody - 1/5 łyżeczka soli - 1 żółtko Będzie przypominało ciasto na pierogi. Croissanty - ciasto półfrancuskie (przepis podstawowy) (składniki na ok. 650g gotowego ciasta) Złożyć 1/3 ciasta z jednej strony (ku środkowi), a na to kolejną 1/3 z drugiej strony. Rozwałkować na grubość ok 0.5cm. Owinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2h. Mam dla Was przepis na domowe ciasto półfrancuskie. Jak wiecie lubię wersje mini (na blogu są minimakowce, minieklerki, miniptysie...).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.my-caprice.pl/2018/01/minicroissanty.html