Mini pączki

Alina
Ciasta
29.01.2018 18:08
Mini pączki

Składniki: - 0,5 kg mąki pszennej T500* - 5 żółtek - 30 g świeżych drożdży - 80 g masła - 3 łyżki cukru - 1 łyżeczka esencji waniliowej - 250 ml mleka - 0,5 łyżeczki soli - 3 łyżki spirytusu - olej rzepakowy do smażenia - cukier puder do oprószenia Mleko podgrzać dodać łyżeczkę cukru, mąki, drożdże rozmieszać i odstawić by drożdże ruszyły i zrobił się zaczyn. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godzinę do wyrośnięcia. W garnku rozgrzewamy olej do temperatury 175 stopni i smażymy pączki z dwóch stron na złoto. Rozwałkować na grubość około 1,5 cm i wykrawać literatką niewielkie kółka. Wykrojone kółka przykryć ściereczką i pozostawić na około pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Miksować tak długo aż ciasto będzie jednolite, gładkie i zacznie się odklejać od misy. Przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ala-piecze.blogspot.com/2018/01/mini-paczki.html