Jak ugotować rosół - przepis

Zupy
29.01.2018 10:15
Jak ugotować rosół - przepis

Polecam Ci także inne przepisy na tradycyjne zupy: – rosół z kaczki – flaki – pomidorowa z makaronem – pomidorowa z ryżem – zupa kurkowa – kalafiorowa – przepis na kwaśnicę – zupa pieczarkowa – zupa jarzynowa – najlepsza ogórkowa – przepis na ogórki kiszone PRZEPIS NA ROSÓŁ PRZYGOTOWANIE: 2 h SKŁADNIKI: – 600-800 g wołowiny (antrykotu lub szpondra wołowego, najlepiej odrobinę jednego i drugiego, szponder ma bowiem mniej mięsa i więcej kości) – ok 1 kg mięsa drobiowego: korpus z kurczaka, podudzie kurczaka lub podudzie indyka, może być mieszane – 3 marchewki – 1 por – 2 pietruszki – kawałek selera – 1 cebula – pęczek natki pietruszki + siekana pietruszka do podania – przyprawy: 4 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, sól, pieprz – makaron do rosołu do podania PRZYGOTOWANIE: Mięso umyj dokładnie i włóż do dużego garnka. Z mięsa z rosołu możesz przygotować pierogi z mięsem lub krokiety. Dodaj wtedy płaską łyżkę soli (jeśli gotujesz rosół w mniejszym garnku to odrobinę mniej, zawsze możesz doprawić na koniec) i gotuj dalej na małym ogniu około 1,5-2 h. Dodatki typu zioła lub … curry (tak, widziałam niestety takie przepisy) są zupełnie zbędne i mogą jedynie popruć smak rosołu 😉 p.s. nie sugeruj się moimi zdjęciami z wielkością garnka. Dla tych z Was, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem, mam dziś przepis oraz garść wskazówek jak ugotować rosół. Z warzyw z rosołu możesz zrobić pyszną sałatkę jarzynową. Mięso możesz zjeść na ciepło jako danie główne, ja najbardziej lubię je z chrzanem i musztardą. Dodaję do niego jarzyny, cebulę, a podaję go z bardzo drobnym makaronem oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Rosół podawaj z makaronem, oraz natką pietruszki. Smak rosołu zależeć będzie od składników z których go przygotujecie. Nad płomieniem kuchenki lub za pomocą palnika na gaz opal cebulę (nieobraną, a jedynie oczyszczoną) aby zbrązowiała. Dobry domowy rosół to podstawa większości zup oraz dań typu risotto, gulaszy i innych dań mięsnych i warzywnych. A do tego polecam: – tatar wołowy

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://nietylkopasta.pl/ugotowac-rosol-przepis/