Szybki stir fry z makaronem udon, wołowiną i warzywami

Malgorzata
Makarony
29.01.2018 10:04
Szybki stir fry z makaronem udon, wołowiną i warzywami

English version Stir fry with udon noodles, beef and vegetables (4 servings) Ingredients: 400 g beef setak, cut into thin slices 1 tablespoon cornstarch cornstarch 2 tablespoons vegetable oil vegetable oil 150 g m ushrooms, thinly sliced ushrooms, thinly sliced 1/3 bell pepper, sliced 100 g sugar snap peas 4 cloves garlic minced cloves garlic minced 1 tablespoon grated peeled fresh ginger grated peeled fresh ginger 3 handfuls, small broccoli florets 3 tablespoons hoisin sauce hoisin sauce 2 tablespoons light soy sauce 1 teaspoon chili sauce or 1/2 teaspoon chilli powder chili sauce or 1/2 teaspoon chilli powder 400-500 g fresh udon noodles 2 green onions thinly sliced green onions thinly sliced 1 teaspoon sesame oil Preparation: In a large pan, heat all but 2 tsp of the vegetable oil over high heat, add beef coated with cornstarch and cook until browned. Składniki: 400 g steka wołowego, pokrojonego w cienkie plasterki 1 łyżka skrobi lub mąki kukurydzianej 2 łyżki oleju roślinnego 150 g grzybów np. pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki 1/2 papryki, pokrojonej w cienkie plasterki 100 g groszku cukrowego 4 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżka startego startego świeżego imbiru 3 garści małych różyczek brokuła 3 łyżki sosu hoisin 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka sosu chili lub 1/2 łyżeczki mielonego chili 400-500 g świeżego makaronu udon 2 dymki, posiekane w cienkie plasterki 1 łyżeczka oleju sezamowego Przygotowanie: Jeżeli jesteś fanem takich szybkich pyszności z makaronem udon w stylu azjatyckim, polecam także makaron udon z chilli i szpinakiem i ten z wołowiną i grzybami – pycha! In same pan, heat remaining vegetable oil over medium-high heat, add mushrooms, bell pepper, garlic and ginger and stir fry until mushrooms and pepper are beginning to soften, about 2 minutes. Do tej samej patelni dodaj resztę oleju, dodaj grzyby, paprykę, czosnek i imbir, wymieszaj i smaż na dużym ogniu cały czas mieszając aż grzyby i papryka zmiękną, przez około 2 minut. Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu, dodaj 2 łyżeczki oleju roślinnego i włóż wołowinę wymieszaną z mąką kukurydzianą. Zmniejsz ogień, dodaj makaron, wymieszaj i gotuj aż sos zgęstnieje, przez około 2 minut. Szybki makaron udon smażony z wołowiną, papryką, brokułami, grzybami i groszkiem cukrowym w pysznym sosie zachwyci wszystkich! Add beef, green onions and sesame oil, cook, tossing to coat, for 1 minute and serve. Enjoy!