Malinowa chmurka

Kasia
Ciasta
27.01.2018 10:32
Malinowa chmurka

- Składniki: - Składniki na ciasto: - 100 gram masła - 150 gram mąki pszennej - 3 żółtka - 30 g cukru pudru - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - Składniki na galaretkę: - 600 g malin (mogą być świeże lub mrożone) - 3 galaretki malinowe (każda na 500 ml wody) - 3,5 szklanki gorącej wody - Składniki na krem śmietankowy: - 500 ml śmietany kremówki 36% - 250 g serka mascarpone, - 3 łyżki cukru pudru - 1 laski wanilii - Składniki na bezę: - 3 białka - 150 g drobnego cukru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 50 g płatków migdałów Przygotowanie: Składniki na kruche ciasto połączyć i zagnieść gładkie ciasto,uformować w kulkę i schłodzić w lodówce przez ok 30 min,po tym czasie rozwałkować na blaszce 23x33 cm wyłożonej papierem i jeszcze schłodzić przez kolejne 30 min. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce. Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce (beza nie stawia oporu przy krojeniu). Już teraz wiem dlaczego jest tak popularne-bo jest przepyszne,pięknie się prezentuje no i kto nie lubi bitej śmietanki z mascarpone ,bezy,malinowych galaretek i chrupiących migdałków...... Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Po tym czasie nakłuć widelcem i piec przez ok 15 min w 190 stopniach. 3 malinowe galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto. Ostatnio bardzo popularne ciasto na blogach-musiałam spróbować. Można przechowywać do 3 dni, w lodówce. Przygotować bezę-Białka umieścić w misie miksera.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://swojskiejedzonko.blogspot.com/2018/01/malinowa-chmurka.html