Zapiekanka mięsno-kapuściana

Bernadeta
Zapiekanki
24.01.2018 22:54
Zapiekanka mięsno-kapuściana

Zapiekanka mięsno-kapuściana w cieście francuskim ciasto francuskie 500g mielonego mięsa wp-woł 2 cebule 2 ząbki czosnku 200g kapusty kiszonej 100g pieczarek 50g oliwek zielonych nadziewanych papryką sól, pieprz natka pietruszki świeża 1/2 łyżeczki tymianku 2 jajka łyżka musztardy francuskiej szklanka śmietany18% 1,5 szklanki sera startego gouda oliwa do smażenia Kapustę jeśli mocno kwaśna przelać wodą i odcedzić. Jest bardzo smaczna i syta, robiłam ją już w kilku kombinacjach zmieniając smak sosu czy dodatki, w zależności od tego co akurat było w lodówce (papryka, kapary, koncentrat pomidorowy do sosu) i myślę że będzie wracać co jakiś czas na nasz stół. Składniki do tego obiadu najczęściej mam w domu, mięso mielone zazwyczaj jest w lodówce, kapusta stoi w beczce w piwnicy a reszta to stały element mojej lodówki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju wrzucić jedną cebule, zeszklić, dodać pieczarki, przesmażyć to razem i po chwili dodać kapustę, doprawić solą, pieprzem, dusić ok 10 minut. Na osobnej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić cebule, zeszklić, dodać mięso mielone, czosnek, doprawić solą, pieprzem i przesmażyć razem aż mięso nie będzie surowe. Gdy kapusta jest gotowa dodajemy ją do mięsa, mieszamy razem, dodajemy oliwki, tymianek, posiekaną natkę, doprawiamy do smaku i smażymy razem ok 5 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.mojkulinarnypamietnik.pl/2012/01/zapiekanka-miesno-kapusciana-w-ciescie.html
Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernadeta