Bajka

Wiesław
Ciasta
23.01.2018 20:04
Bajka

Wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto z masą karpatkową, bitą śmietana i konfiturą wiśniową, które sprawia, że podczas jedzenia przenosi nas w bajeczną krainę 3 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki niecała łyżeczka proszku do pieczenia 1 l mleka 2 cukry waniliowe 8 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej 2 łyżki masła 4 jajka 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 500 ml dżemu wiśniowego z kawałkami owoców 4 łyżki soku z pomarańczy 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody 500 ml śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 2 łyżki cukru pudru około 1/2 szklanki wody aromat waniliowy lub inny podłużne biszkopty wiórki kokosowe W garnku podgrzewamy dżem z sokiem z pomarańczy, ale nie gotujemy. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Na wrzące mleko małym strumieniem wlewamy wcześniej rozpuszczone mąki i jajka w mleku. Całość ponownie zagotowujemy, odstawiamy z ognia i mieszamy tak długo, aż będzie gładka masa. Śmietankę ubijamy na sztywno z śmietan-fixami i cukrem pudrem. Do 1 szklanki mleka wsypujemy mąki i dodajemy jajka. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy z dżemem. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami i masłem. Na wiśniach rozsmarowujemy krem karpatkowy oraz układamy biszkopty.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.obzarciuch.pl/2015/12/bajka.html