Ciasteczka z cukrem - wyjątkowo kruche i pyszne

Pati
Desery
22.01.2018 16:03
Ciasteczka z cukrem - wyjątkowo kruche i pyszne

Z podanych składników: mąki, margaryny/masła, 4 żółtek i śmietany zagniatamy ciasto i odkładamy je na minimum 4 godziny w zimne miejsce, np. do lodówki. Nie znam osoby, której by nie zasmakowały 😉 Ciasteczka z cukrem Składniki: 80 dag mąki 75 dag margaryny lub masła 4 żółtka 1 szklanka kwaśniej śmietany Każde z nich, pojedynczo moczymy z jednej strony najpierw w białkach, a później w cukrze. Układamy je na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika dobrze nagrzanego do 180°C (160°C z termoobiegiem) i pieczemy do uzyskania złotego koloru ok. 20-25 min w zależności od grubości ciasta. Po 4 godzinach wyciągamy je i dzielimy na dwie połowy (żeby lepiej nam się z nim pracowało). Wałkujemy ciasto na ok. 0,3-0,5 cm podsypując go w razie potrzeby odrobiną mąki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/desery/ciasteczka/ciasteczka-z-cukrem