Panna cotta z musem czekoladowym

Krzysztof
Dekoracje
27.04.2014 20:20
Panna cotta z musem czekoladowym

Przepis

Składniki: (na 3-4 porcje)

panna cotta:

200 ml śmietany kremówki (38%)

100 ml mleka (3,5%)

40 g cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

2 łyżeczki żelatyny

1 łyżka zimnej wody

mus czekoladowy:

100 g ciemnej czekolady ( %)

50 ml śmietany kremówki (38%)

1 łyżka cukru pudru

1 łyżeczka miodu

2 jajka

dodatkowo:

cukrowe serduszka

Kremówkę zagotować z mlekiem, cukrem, cukrem waniliowym i kawą. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gotującą się śmietankę zdjąć z ognia, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Ostudzić. Ostudzoną mieszankę przelać do szklanek (jeśli zrobił się kożuch, wystarcz przelać przez sitko), schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Czekoladę z kremówką, cukrem pudrem i miodem rozpuścić na parze. Wystudzić. Do ostudzonej masy dodać żółtka, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, partiami dodawać do masy czekoladowej, delikatnie mieszając szpatułką.

Gotowy mus wyłożyć na pannę cottę, schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną