Faworki (chrusty)

Karol
Desery
20.01.2018 12:57
Faworki (chrusty)

Jak wykonać przepis na – Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Faworki wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Potrzebne składniki 250 g mąki 4 żółtka 100 ml kwaśniej śmietany 20 g masła szczypta soli 25 ml spirytusu lub rumu Dodatkowo 500 ml oleju do smażenia cukier puder do posypania Sposób wykonania Z wszystkich składników zagniotłem ciasto. Wykrawałem radełkiem paski po 3-4 cm na 15 cm i naciąłem każdy na środku robiąc otwór wzdłuż dłuższego brzegu. Jeśli chcecie klasyczne wystarczy je pominąć – jednak polecam dodać i zrobić eksperyment – są o wiele lepsze. Jednak tak się przyjęło i mamy na nie szczególną chęć teraz. To jedna z moich ulubionych słodkości karnawałowych i smak, który nieodłącznie mi się kojarzy z dzieciństwem. Odsączyłem nadmiar oleju wykładając upieczone chrusty na papierowe ręczniki, wystudziłem i posypałem cukrem pudrem. Smażyłem na rozgrzanym oleju do uzyskania złotej barwy z obu stron. Na koniec wyrabiania najlepiej ciasto składać i uderzając wałkiem zbijać, wtłaczając do środka powietrze.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kosapopatelni.pl/faworki-chrusty/