Cytrynowiec z brzoskwiniami

Karolina
Ciasta
18.01.2018 19:30
Cytrynowiec z brzoskwiniami

Składniki: (blacha 25x35) Biszkopt: - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru - 1/2 szklanki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki przegotowanej zimnej wody Masa cytrynowa: - 2,5 cytryny - 1,5 szklanki wody - 2 budynie waniliowe - 1 i 1/2 szklanki cukru (można dodać mniej i ewentualnie dosładzić w trakcie ucierania) - 250 g masła Pianka śmietankowa: - 500 ml śmietanki 30% - 2 łyżki żelatyny - 1/3 szklanki ciepłej wody - 3 łyżki cukru pudru Przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temp.180 stopni C. Masa cytrynowa: Do wyciśniętego soku z cytryn dodać wodę, odlać 1/2 szklanki, a resztę zagotować. Wilgotny biszkopt, lekko kwaskowa masa cytrynowa, brzoskwinie i pianka ze śmietanki to ciasto dla lubiących mniej słodkie ciasta i nie tylko. Dodatkowo: - 1 puszka brzoskwiń - herbatniki Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, cukier i ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać wodę i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://talerzprzyjemnosci.blogspot.com/2018/01/cytrynowiec-z-brzoskwiniami.html