Tarta z pieczoną kapustą, batatem i pesto

Agnieszka
Obiad
18.01.2018 9:39
Tarta z pieczoną kapustą, batatem i pesto

Sól i pieprz 6 łyżek octu balsamicznego 1 łyżka miodu Ciasto: 2 szklanki mąki uniwersalnej Łyżeczka suszonych drożdży 1/4 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy plus łyżka do posmarowania formy do pieczenia Jajko 5-6 łyżek ciepłej wody Pesto: Garść szpinaku Uformuj z ciasta kulę i przełóż z powrotem do misy, posmaruj z wierzchu oliwą, szczelnie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Wystarczy pominąć jajko – drożdżowe ciasto świetnie sobie poradzi, nie dodawać miodu – wtedy trzeba użyć większej ilości zredukowanego octu balsamicznego i zrezygnować z sera w pesto – będzie mniej zawiesisty, ale też pyszny. Trafiliśmy na niego szukając pomysłów na to, co zrobić z buraków z barszczu. Zapiekane, słodkie warzywa świetnie komponują się z wytrawnym, kwaskowym pesto, zrobionym na bazie szpinaku i sera dziugas (to składniki, które akurat mieliśmy w lodówce). Ważnym składnikiem, przełamującym smaki jest glazura z octu balsamicznego i miodu, którą smarujemy spód podpieczonego ciasta i polewamy wierzch tarty. Mała garść orzechów włoskich Ząbek czosnku 2 łyżki tartego sera (parmezan, dziugas lub bursztyn) 1/3 szklanki oleju rzepakowego Ciasto: 2 szklanki mąki Składniki: Ćwiartka małej czerwonej kapusty lub 2-3 plastry centymetrowej grubości odkrojone z większej główki Efektem naszych eksperymentów jest ta wegetariańska tarta, która stanowi wariację na temat przepisu z bbcgoodfood. Krok 5 W rondelku podgrzewaj ocet balsamiczny z dodatkiem miodu do momentu, aż zmniejszy objętość i przyjmie konsystencję syropu. Krok 2 Umyj i pokrój warzywa: kapustę w plastry centymetrowej grubości, batata i buraczki w grube plasterki. W miseczce, w pięciu łyżeczkach cieplej wody, rozpuść łyżeczkę drożdży oraz 1/4 łyżeczki cukru. Piekarnik wydobywa z kapusty wszystko co najlepsze: charakterystyczną słodycz, przyjemny i jakże inny od gotowanej kapusty aromat. Przełóż ciasto na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiaj 2-3 minuty. Poziom trudności: łatwe Czerwona kapusta – idealna do pieczenia Pieczona kapusta to jedno z naszych niedawnych odkryć. Czas: 1,5 godziny (w tym godzina na rośnięcie ciasta) Pół łyżeczki soli 4 łyżki oliwy 10 łyżek ciepłej wody Jajko Przygotowanie: Krok 1 Przełóż do natłuszczonej formy i wstaw do pieca na 5 minut. Mały słodki ziemniak 2 małe buraczki ćwikłowe Przyprawy: 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego Łyżeczka oregano Łyżeczka majeranku Łyżeczka tymianku Włóż na ciasto warzywa i skrop pozostałym sosem balsamicznym. Krok 6 Wyciągnij ciasto z pieca. Wbij jajko do miseczki z zaczynem i wymieszaj energicznie rózgą. Krok 4 Wyciągnij ciasto z miski. Do tego glazura z octu winnego. Przelej całość do misy z mąką. Udoskonaliliśmy przepis o nasze własne rozwiązania i zapiekliśmy na lekkim cieście drożdżowym.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/czwartek-tarta-z-pieczona-kapusta-batatem-buraczkami/