Gyoza- japońskie pierogi

Obiad
15.01.2018 10:12
Gyoza- japońskie pierogi

Składniki na 30sztuk: – 200g mąki pszennej – 110ml wrzątku – 1/2 łyżeczki soli – 300g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego) – 100g fileta z piersi kurczaka – 100g kapusty białej – 1 mała cebula czerwona – 2 garście drobno posiekanego szczypiorku – 2 papryczki chili – 30g świeżego imbiru – 1 łyżka jasnego sosu sojowego – 1 łyżka oleju sezamowego – 1 łyżka octu ryżowego – 1 łyżka skrobi ziemniaczanej – 50ml wody gazowanej – 3 łyżki sezamu – 1 łyżeczka kurkumy – sól i pieprz Obiad dawno zjedzony, ale jakoś w weekendy zawsze brakuje mi czasu na dzielenie się z Wami przepisami Na obiad były moje ulubione japońskie pierożki – Gyoza, które zrobiłam z mięsem wołowo-wieprzowo-drobiowym, z dodatkiem imbiru, chili, szczypiorku, kapusty i sezamu, wyszło przeeeeepysznie;) Lubicie? Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, imbir zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, cebulę, papryczki chili i kapustę pokroić w bardzo drobną kostkę. Mięsa połączyć z warzywami, szczypiorkiem, imbirem, olejem, octem, sosem sojowym, sezamem, wodą, skrobią i przyprawami, wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej ręką), przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Powoli (może pryskać) wlać wodę (około 140ml) i 2 łyżki oleju sezamowego, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pierożki pod pokrywką z dziurką aż cała woda wyparuje. Ciasto wyrabiać przez około 5-7 minut, następnie włożyć do woreczka i schować do lodówki na około 30 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.smakiarmine.pl/przepisy-wytrawne/gyoza-japonskie-pierogi/
Smaki Armine

Smaki Armine