ZAPIEKANY, WANILIOWY PUDDING RYŻOWY Z WIŚNIAMI

Desery
11.01.2018 19:44
ZAPIEKANY, WANILIOWY PUDDING RYŻOWY Z WIŚNIAMI

Myślę, że może się przydać bo jakoś znienacka przyszła do nas jesień… 5.0 from 1 reviews Zapiekany, waniliowy pudding ryżowy z wiśniami Drukuj Prep time 10 min Cook time 1 godzina Total time 1 godzina 10 min Waniliowy pudding ryżowy z dodatkiem gęstego kompotu wiśniowego - pyszne śniadanie na ciepło a po ostygnięciu dobry do zapakowania jako 2 śniadanie do pracy/szkoły Author: Cooking for Emily Recipe type: Na śniadanie; do szkoły Serves: 4 Ingredients Pudding: 1 litr mleka 150 g ryżu jaśminowego 4 łyżki syropu z agawy albo klonowego 1 laska wanilii 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego opcjonalnie- 2 łyżeczki cukru kokosowego lub brązowego Wiśnie: ½ kg wiśni – ja użyłam świeżych tylko jest trochę zabawy z pestkowaniem ( najelpiej to robić agrafką) można też użyć mrożonych 3 łyżki syropu z agawy/klonowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki zimnej wody Instructions Wg. mnie najlepsze na ciepło, więc można je upiec i zjeść na śniadanie albo nawet na kolację. Ostatnio na okoliczność powrotów do szkoły miałam przyjemność przygotować moje propozycje na 2 śniadanie do szkoły dla ładnebebe. Zaproponowałam między innymi ten przepis na waniliowy pudding ryżowy z gęstym wiśniowym kompotem jako zdrowszą, domową alternatywę do kupnych deserków ryżowych. W miseczce wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą i na koniec dodać do wiśni, zamieszać i chwilę podgotować aż zgęstnieje. Ale po ostygnięciu tężeje i daje się nawet pokroić w kawałki więc resztki doskonale się nadają do spakowania do pudełka na wynos. Ryż podawać na ciepło razem z wiśniami, a resztki schować do lodówki. Z laski wanilii za pomocą noża wyjąć ziarenka i wrzucić do mleka, razem z wydrążonymi laskami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cookingforemily.pl/2017/09/zapiekany-waniliowy-pudding-ryzowy-wisniami/