Humus pomidorowy

Sylwia
Śniadania
09.01.2018 14:48
Humus pomidorowy

Ilość porcji: 350 g Składniki: 100 g ciecierzycy 1 łyżeczka sody oczyszczonej 75 g suszonych pomidorów (około 8 -10 sztuk) 3 łyżeczki pasty Tahini ½ łyżeczki soli 4 łyżki soku z limonki (½ sztuki) 1/3 łyżki kminu rzymskiego (kuminy) 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Ciecierzycę moczyć przez minimum 12 godzin w 500 ml wody z dodatkiem sody oczyszczonej. Następnie dokładnie wypłukać, zalać 1 l wody i gotować 1 h 30 minut (do czasu, aż ciecierzyca będzie na tyle miękka, że z łatwością można rozgnieść ją w palcach). Jednak moim zdaniem humus pomidorowy z suszonym pomidorów jest o wiele lepszy w smaku, niż ten tradycyjny. Ciecierzycę odcedzić i zmiksować dodając kolejno suszone pomidory, pastę Tahiti, zmielony kumin, sok z limonki, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniawedwoje.pl/humus-pomidorowy/