Polędwiczka w sosie porowo- śmietanowym. Przepis krok po kroku.

Bogumiła
Obiad
08.01.2018 19:07
Polędwiczka w sosie porowo- śmietanowym. Przepis krok po kroku.

Polędwiczka w sosie porowo- śmietanowym – przepis krok po kroku Składniki: 300 g polędwiczki wieprzowej 0,5 łyżeczki soli szczypta pieprzu 2 łyżki oleju np. rzepakowego 150 g pora 2 ząbki czosnku 250 ml śmietany 30% 1 łyżka musztardy np. francuskiej gałązki koperku świeżego W moim przypadku był to dziki ryż (który nie wiem czy wiecie tak naprawdę nie jest ryżem tylko owsem wodnym), ale śmiało możecie go zastąpić zwykłym ryżem, np. ziemniakami, kaszą czy makaronem. Mało kto ma czas w tygodniu pełnym pracy stać godzinami w kuchni i przyrządzać obiad taki z zupą, drugim daniem, deserem i jeszcze kompotem. Krok 1: Po pierwsze polędwiczkę pokrój w plastry o grubości ok 1 cm i posyp solą, pieprzem i dwoma łyżkami oleju. Jeśli macie czas odstawcie mięso na ok 30 minut, aby przyprawy przeniknęły do mięsa, ale nie jest to konieczne. Krok 2: Następnie na dobrze rozgrzaną patelnie wrzuć polędwiczkę i smaż z każdej strony ok 3-4 minuty. Zwłaszcza, że mięso i pora można pokroić wcześniej, a po powrocie do domu po prostu wrzucić wszystko na patelnię. Na szybko możecie to danie zjeść nawet np. z wczorajszym pieczywem. Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram. Z pewnością to obowiązkowa pozycja w naszym domowym menu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuron.com.pl/poledwiczka-w-sosie-porowo-smietanowym/