Knedle ze śliwkami

Piotr
Obiad
07.01.2018 13:34
Knedle ze śliwkami

Poza śliwkowym sezonem z powodzeniem śliwki świeże możecie zastąpić mrożonymi lub zmienić je na zupełnie inne owoce :) Knedle ze śliwkami Knedle ze śliwkami - niezwykle proste i niezwykle pyszne danie, które w kuchni polskiej zakorzeniło się już przed laty. Podajemy z dowolnymi dodatkami, ja preferuję zrumienione masło z bułką tartą i cynamonem + kwaśną śmietanę zmieszaną z cukrem lub miodem :) Więcej przepisów na dania ze śliwkami znajdziecie pod tym linkiem. Doskonałe w każdej wersji: na słono (z pieczarkami, boczkiem, ziołami czy mięsem) czy na słodko (ze śliwkami, brzoskwiniami, morelami czy truskawkami). Składniki: Knedle: ziemniaki 1 kg sztuki jajka 2 szklanki ok. 280-300g mąka pszenna 2 - 2 ¼ łyżki cukier puder 1-2 ok. 400g* śliwki mała szczypta sól do posypania owoców przed oblepieniem ciastem cukier * Knedle ze śliwkami – niezwykle proste i niezwykle pyszne danie, które w kuchni polskiej zakorzeniło się już przed laty. Całość podałem dodatkowo w zdecydowanie rozpustnym (ale jak obłędnym) towarzystwie roztopionego masła z bułką tartą i solidną szczyptą cynamonu oraz kwaśną śmietaną wymieszaną z miodem. Do podania: kwaśna śmietana z miodem lub cukrem, masło roztopione w garnuszku z bułką tartą i szczyptą cynamonu... Na środku układamy śliwkę, posypujemy ją niewielką szczyptą cukru i dokładnie oblepiamy owoc, zważając na ścisłe połączenie krawędzi. Dzisiaj mam dla Was mój ulubiony, wielokrotnie sprawdzony przepis na knedle ze śliwkami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.www.pogotujmy.pl/przepis/knedle-ze-sliwkami