Piernikowo-orzechowy sernik

Ewa
Ciasta
05.01.2018 7:50
Piernikowo-orzechowy sernik

Jeśli chcecie by bardziej odznaczały się one na tle sernika, dodajcie do nich trochę gorzkiego kakao, powinno pomóc;) Spód: 80 g masła 120 g herbatników 40 g cukru 60 g mielonych orzechów Sernik: 1 kg twarogu sernikowego 5 jajek 100 g płynnego miodu 80 g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 3-5 łyżeczek przyprawy do piernika Kulki orzechowe: 160 g mielonych orzechów włoskich 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 2 łyżki cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa orzechowa: 2 łyżki gładkiego masła orzechowego 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżki mleka Herbatniki mielimy na pył, przekładamy do miski. Świetnie komponuje się z orzechami wykorzystanymi tutaj aż 3-krotnie: w orzechowym spodzie, kulkach orzechowych w środku sernika i polewie z masła orzechowego. Do misy miksera dodajemy twaróg, jajka, śmietanę oraz miód (wszystko w temp. pokojowej), miksujemy przez około 1 minutę, aż składniki wstępnie połączą się ze sobą. Składniki na polewę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na niewielkim ogniu, często mieszając. O tym jak sprytnie zrobić to bez bałaganu, możecie obejrzeć na filmie z poradami od Beko: Połowę masy serowej wylewamy do tortownicy. Wszystkie składniki na kulki orzechowe przekładamy do miski i mieszamy. Jeśli zostanie nam orzechowej masy, kulki możemy też rozłożyć na środku serniczka. Powstałą masę ciasteczkowo-orzechową rozprowadzamy na dnie tortownicy (23cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie w lodówce (najlepiej przez całą noc). Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na około 8-10 minut. Jeśli jest zbyt sucha, dodajemy jeszcze 1/2 – 1 łyżkę śmietany (byle nie za dużo). Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około 1 godzinę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2018/01/03/piernikowo-orzechowy-sernik/