Cycki Murzynki

Aleksandra
Ciasta
03.01.2018 19:16
Cycki Murzynki

Polecam :). Biszkopt makowy: 6 dużych jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 0,5 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 2 łyżki zimnej wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowo - maślany z ajerkoniakiem: 400 ml mleka 100 ml ajerkoniaku 2 żółtka 2 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej, z lekką górką 2 łyżki mąki ziemniaczanej, z lekką górką 200 g masła, miękkiego Zrezygnowałam z wkładki kokosowo - makowej, która w większości przepisów się jednak pojawia, upiekłam natomiast jeden biszkopt makowy, który po przekrojeniu przełożyłam kremem budyniowo - maślanym z dodatkiem ajerkoniaku ( ajerkoniakiem nasączyłam też biszkopty na wierzchu, ale można użyć innego alkoholu, zarówno do kremu jak i do nasączenia ). Krem budyniowo - maślany z ajerkoniakiem: Mniej więcej połowę mleka zmiksować z żółtkami i obiema mąkami na bezgrudkową masę. Ponadto: około 5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki okrągłe biszkopty około garści rodzynek ajerkoniak do nasączenia biszkoptów ( zamiast ajerkoniaku można użyć likieru kawowego lub zwykłej wódki ) Polewa czekoladowa: 125 g masła 0,5 szklanki cukru pudru 2 łyżki mleka 3 łyżki kakao Wykonanie: Biszkopt makowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W związku z tym, że w zeszycie mojej Mamy nie znalazłam tego przepisu, a receptury w internecie są różne, postanowiłam stworzyć własną wersję tego wypieku. Dodawać stopniowo chłodny budyń, ucierając dokładnie po każdym dodaniu ( należy pamiętać aby przy miksowaniu nie wykonywać zbyt szybkich ruchów, gdyż krem może się zwarzyć ). Dobrym pomysłem okazało się również posmarowanie dolnego blatu dżemem z czarnej porzeczki, wg mnie jego smak i kwaskowość pasują tutaj idealnie. Biszkopciki maczać w ajerkoniaku ( lub innym alkoholu ) i układać na wierzchu ciasta. Następnie cały czas mieszając wlewać mieszankę z mleka, mąki i żółtek. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, po każdym dodaniu ubijając około 20 sekund. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub tartą bułką. Z gotowego kremu odłożyć około 5 łyżek. Czasami tak starych, że ledwo pamiętam smak danego ciasta - tak dawno temu je jadłam.. :). Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Osobiście spotkałam się jeszcze z mianem Cycki Teściowej ;). Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać i wymieszać z suchym makiem. Do ubitej bezy dodawać po kolei żółtka, miksując na niskich obrotach miksera. Złożenie ciasta: Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2016/09/cycki-murzynki.html