Ciasto serowo-jabłkowe (bezglutenowe) – przepis krok po kroku

Magdalena
Ciasta
24.12.2017 11:41
Ciasto serowo-jabłkowe (bezglutenowe)  – przepis krok po kroku

Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe – przepis krok po kroku Aby przygotować bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe, będziecie potrzebować: 20 dag mąki ryżowej 10 dag mąki kukurydzianej 10 dag skrobi ziemniaczanej 4 żółtka 10 dag margaryny 10 dag masła 24 dag cukru trzcinowego 4 łyżeczki cukru waniliowego skórki z 1 cytryny 5 łyżeczek śmietany 18% 1 płaskiej łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia papieru do pieczenia Do przygotowania jabłek do ciasta będziecie potrzebować: 1 kg jabłek 5 dag cukru trzcinowego 1 galaretki o dowolnym smaku (u mnie agrestowa, żeby było świątecznie 😉 ) 2. Zagniatamy całość dłońmi, aż powstanie gładkie ciasto (gdyby konsystencja była zbyt rzadka, podsypujemy mąką ryżową aż do momentu, gdy ciasto przestanie lepić się do rąk). 3. Z zagniecionego ciasta formujemy kulę, którą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki, by ciasto nieco stężało. 4. Formę wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy go. 5. 10 minut przed upływem czasu schładzania ciasta, włączamy piekarnik ustawiony na 180 stopni bez termoobiegu. Do przygotowania masy serowej będziecie potrzebować: 1 kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego lub gotowego sernikowego 30 dag cukru trzcinowego 3 łyżeczki cukru waniliowego 5 żółtek 10 dag masła 100 ml śmietany 18% 4 dag skrobi ziemniaczanej 100 ml mleka skórki z połowy cytryny Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe – wykonanie krok po kroku: Dzisiaj przychodzę do Was z ostatnim w tym roku słodkim przepisem, tym razem na bezglutenowe ciasto, które idealnie nadaje się na święta. Na koniec, dodajemy zmieszaną z mlekiem skrobię ziemniaczaną, mieszamy (uważając, aby nie pozostały grudki) i gotujemy przez kolejne 3-4 minuty, aby skrobia nie była surowa. 9. Gorące ciasto jest bardzo kruche, dlatego po wyjęciu z piekarnika delikatnie przekładamy je do ostygnięcia na deskę lub płaski talerz, aby nie popękało. 10. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, po czym dusimy je w garnku na małym ogniu. 1. Składniki na ciasto wysypujemy na blat i siekamy nożem, pamiętając, by margaryna lub masło były wcześniej schłodzone w lodówce. Gdyby ciasto nie chciało się przełożyć w całości, można to zrobić w częściach i w formie połączyć je palcami, równomiernie rozprowadzając. W dużym garnku (najlepiej o grubym dnie), na mały ogniu, rozpuszczamy masło, po czym dodajemy do niego ser i całość mieszamy. 6. Wyjęte z lodówki ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy i kolejno przekładamy do formy. Moja rada jest taka, aby robić to w tortownicy, ponieważ jej brzegi będą dobrze trzymać całość w ryzach aż do stężenia obu warstw. Na koniec wsypujemy galaretkę i mieszając dusimy przez ok. 4-5 minut. Składa się ono z kruchych placków przełożonych dwoma masami – jabłkową i serową, których smaki idealnie się uzupełniają. Tak przygotowane bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe odstawiamy do lodówki, aż do stężenia masy serowej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://okiemblondynki.pl/zdrowy-tryb-zycia/przepisy/bezglutenowe-ciasto-serowo-jablkowe-przepis/