Makowiec Japoński Na Maku Mielonym

Iwona
Boże Narodzenie
21.12.2017 17:05
Makowiec Japoński Na Maku Mielonym

Składniki na blaszkę 23 x 23 cm 250 g maku mielonego 3/4 szkl wody 3 jabłka 4 i 1/2 łyżki kaszy manny 4 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 3/4 szkl cukru bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa ) Na ciasteczka: 50 g masła 120 g mąki 1 łyżka śmietany kwaśnej 12-18 % 1 żółtko ( białko możemy dołożyć do masy makowej ) 170-180 Pyszny makowiec troszkę inny od tego tradycyjnego, pieczonego na święta. Makowiec jest bardzo wilgotny za sprawą jabłek, a brak ciasta, zrekompensował dodatek ciasteczek kruchych na górze ;)1. Ciasto na ciasteczka zagniatamy (jeśli wydaje nam się że ciasto jest zbyt suche dodajmy jeszcze odrobinę śmietany ) i chowamy do lodówki na czas przygotowania masy makowej. 5. Wyjmujemy schłodzone ciasto, wałkujemy i wycinamy ciasteczka mogą to być jak u mnie choinki lub gwiazdeczki lub inne ;)Ciasteczka delikatnie wciskamy na wierzch ciasta, wkładamy całość do piekarnika nagrzanego dostop i pieczemy przez około 1h i 10 min 2. Mak mielony przekładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą, stawiając całość na gazie na małym ogniu i kilkukrotnie mieszamy, trwa to dosłownie 2 minutki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gotowanietoproste.blogspot.com/2017/12/makowiec-japonski-na-maku-mielonym.html