Pomarańczowiec - bez pieczenia

Ewa
Ciasta
20.12.2017 7:48
Pomarańczowiec - bez pieczenia

Dobre na lato, ale smakuje też i zimową porą:) Masa budyniowa: 750 ml soku pomarańczowego 4 łyżki cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Pianka śmietanowa: 1 galaretka pomarańczowa 300 ml gorącej wody 500 ml kremówki 30%, schłodzonej 4 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1 pomarańczy Dodatkowo: 2 galaretki pomarańczowe 400 ml gorącej wody 2 pomarańcze około 220 g herbatników kakaowych Na dnie blaszki (21x28cm) rozkładamy herbatniki. Pozostałe galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Na koniec do śmietany dodajemy zimną, lecz jeszcze płynną galaretkę. Gdy zaczną tężeć wylewamy je na piankę śmietankowo-pomarańczową. Pod koniec dodajemy cukier puder oraz skórkę otartą ze sparzonej pomarańczy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym powstały budyń rozprowadzamy na ciasteczkach. Cząsteczki pomarańczy rozkładamy na wierzchu ciasta. Mieszankę tą wlewamy na gotujący się sok. Dwie szklanki soku pomarańczowego wlewamy do dużego rondelka o grubym dnie. W pozostałym soku rozrabiamy proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/12/20/pomaranczowiec-bez-pieczenia/