Panierowane polędwiczki z ziołami

Monika
Obiad
14.12.2017 12:05
Panierowane polędwiczki z ziołami

I na koniec, mam nadzieję, że dane mi będzie kiedyś spełnić słowa dedykacji, bo dążyć będę do tego nieustannie 🙂 Składniki (na 4 porcje): ok. 400 g polędwiczki wieprzowej sól i świeżo mielony pieprz 50 g sera pecorino romano ok. 70 g bułki tartej świeże zioła (rozmaryn, szałwia, mięta i natka pietruszki) oliwa z oliwek extra vergin 1 jajko Przygotowanie: Polędwiczkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jest to również pierwsza książka, z którą czuję się w pewien sposób związana, bo zanim się ukazała, ja już miałam możliwość gotować niektóre potrawy pod okiem Bartka. Teraz gdy ją czytam, przypominam sobie, na których warsztatach te dania królowały, z kim wtedy gotowałam i jakie rozmowy się wtedy odbywały. Zatem oddaję dzisiaj w Wasze ręce przepis na panierowane polędwiczki z ziołami, który został osobiście przywieziony z Włoch przez Makaroniarza. Od tamtej pory bardzo się zaprzyjaźniłyśmy i gdy nadszedł moment planowania świątecznych dań na bloga, z oczywistych względów nie mogło jej zabraknąć. Co do samej książki pozwolę sobie jeszcze skreślić słów kilka 😉 Jest to pierwsza książka, za którą naganiałam się co niemiara, ale się nie poddałam i zdobyłam ją u źródła. Jeśli już pędzicie do sklepu po składniki, to muszę Was jeszcze na chwilę zatrzymać, bo chciałam nieco przybliżyć skąd się wzięła ta pyszna polędwiczka 😉 Patelnię stawiamy na niedużym gazie i rozgrzewamy na niej oliwę z oliwek. Następnie przekładamy ją na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 10 minut. Jeśli chcecie usłyszeć głośne zachwyty z ust swoich gości i ich niekontrolowane mlaskanie to proponuję przygotować na świąteczny obiad polędwiczki. Polędwiczki nie byle jakie, bo miękkie i soczyste w środku, na zewnątrz zaś otulone chrupiącą, bardzo aromatyczną panierką. Zdecydowanie tak, bo to miks sera pecorino, koniecznie świeżych ziół (rozmaryn, szałwia, mięta i natka pietruszki), bułki tartej i oliwy z oliwek. Ja ją najbardziej lubię z grzankami i sałatą masłową z ziołowym dressingiem. Staramy się ją oczyścić z błon i tłuszczu, dzięki temu panierka lepiej przylgnie do mięsa. Dolewamy nieco oliwy z oliwek, żeby panierka stała się wilgotna. Wszyscy zaczynają szaleć i prześcigają się w planowaniu dań na ten szczególny czas. Czujecie się już przekonani, że to najlepsza opcja obiadowa na świąteczny stół :)?

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gotowac.com.pl/panierowane-poledwiczki-z-ziolami/