Markizy z kremem kokosowym i dżemem

Alina
Boże Narodzenie
13.12.2017 21:54
Markizy z kremem kokosowym i dżemem

Składniki: - Ciasto: - 380 g mąki pszennej - 380 g masła - 300 g wiórków kokosowych - 120 g cukru pudru - 50 g kakao - 2 małe jajka lub 1 duże - Krem kokosowy: - 250 ml mleka - 1 łyżka cukru waniliowego - 1,5 łyżki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 3 kopiaste łyżki wiórków kokosowych - 100 g masła - 60 g cukru pudru - Polewa: - 50 g czekolady gorzkiej - 50 g czekolady mlecznej - Zdjąć z ognia, gorący budyń z wierzchu przykryć folią spożywczą. Z ciasta uformować kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć na 3-4 godziny do lodówki. Na ciasteczkach bez czekolady zrobić okrąg z kremu a środek uzupełnić dżemem truskawkowym. Krem kokosowy: Z mleka odlać pół szklanki i rozmieszać mąki. Masło utrzeć z cukrem pudrem dodawać porcjami zimny budyń kokosowy i ucierać. Rozwałkować na grubość maksymalnie 0,5 cm i wykrawać kółka o średnicy maksymalnie 4 cm. Resztę mleka zagotować z wiórkami kokosowymi i cukrem waniliowym. Umieścić wszystkie składniki w misie miksera i zmiksować na jednolite i gładkie ciasto. Dodatkowo: - dżem truskawkowy Łowicz - kokos do obtaczania Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ala-piecze.blogspot.com/2017/12/markizy-z-kremem-kokosowym-i-dzemem.html
Ala piecze i gotuje

Ala piecze i gotuje

Alina